NACHO’S MET PULLED BEEF
VOOR DE BOUILLON
1
2
3
4
Zet een grote pot op het vuur met de kip, de bouillonblokjes en voeg water toe tot de kip onder staat. Breng
aan de kook en laat de kip een uurtje pocheren in de hete bouillon.
Haal de kip eruit en laat kort afkoelen.
Schep al roerend 250 ml bouillon op met een maatbeker.
Haal het vel van de kip en pluk het vlees van de kip. Snijd 500 g vlees in stukjes.
1,5 KG RUNDVLEES (VLEES UIT DE NEK OF SCHOUDER) 50 G BRUINE
SUIKER 1 EL CHILIPOEDER 2 TEENTJES KNOFLOOK 1 KL GROF
ZEEZOUT 1 KL GEMALEN PEPER 60 G KETCHUP 60 G MOSTERD
4
PERSONEN
BEREIDING
40 min
(+ 4u in de oven)
1 DAG OP VOORHAND
1
TOPPING
Meng de bruine suiker, chilipoeder, geperste look, peper en zout, mosterd
en ketchup. Wrijf er het vlees volledig mee in. Laat het vlees bij voorkeur een
nachtje marineren in de koelkast.
DE DAG ZELF
VOOR DE KIPKROKETTEN
1
2
3
4
KIPKROKETJES
MET VERSE TARTAARSAUS
4
PERSONEN
BEREIDING 1 u
(+ 1 u pocheren
+ 2 u opstijven)
VOOR DE BOUILLON: 1 KIP VAN 1,4 KG 2 BLOKJES GROENTENBOUILLON
VOOR DE KIPKROKETTEN: 500 G KIPPENVLEES VANUIT DE
BOVENVERMELDE BOUILLON 2 BLAADJES GELATINE 50 G GEMALEN
OUD BRUGGE KAAS 2 EIEREN SAP EN ZESTE VAN ½ CITROEN ENKELE
TAKJES PLATTE PETERSELIE ENKELE TAKJES BIESLOOK 30 G BOTER
40 G BLOEM PEPER ZOUT
VOOR HET PANEREN: 100 G BLOEM 2 EL MAÏZENA 4 EIWITTEN
200 G PANKO
VOOR DE TARTAARSAUS: 3 EL MAYONAISE 3 EL YOGHURT
5 G BIESLOOK 5 G PLATTE PETERSELIE 5 ZILVERUITJES 5 AUGURKJES
5 G DRAGON 5 G DILLE
5
6
7
8
9
Week 2 blaadjes gelatine in koud water.
Maak de roux: smelt hiervoor de boter, roer de bloem eronder en bak even droog. Blus de roux met de
bouillon (250 ml). Klop stevig door tot je een gebonden saus hebt. Laat kort doorkoken op een laag vuurtje.
Voeg de ijngesneden kip en de gemalen kaas toe. Meng grondig.
Neem de geweekte gelatineblaadjes uit het water en knijp goed uit. Meng ze onder de vulling en breng op
smaak met peper en zout. Haal het geheel van het vuur.
Snipper de peterselie en bieslook ijn en roer samen met de 2 eieren, het citroensap en de zeste onder de
vleesvulling. Giet in een (glazen) ovenschaal, bekleed met boterpapier. Laat minstens 2 u afkoelen en opstijven.
Haal het vlees uit de schotel en snijd in rechthoekjes van ongeveer 3 cm op 5-6 cm.
Zet kommetjes klaar om de balletjes te paneren: één met bloem en maïzena, een tweede met eiwit en een
snuije zout, en een derde met panko. Wentel de blokjes vlees in het kommetje met bloem. Leg ze daarna in
het kommetje met eiwit tot ze volledig onder het eiwit zitten en leg ze vervolgens in het kommetje met panko.
Rol nog even verder zodat het mooie ovale kroketjes worden. Laat even opstijven in de koelkast.
Verwarm de friteuse voor op 180°C. Bak de kipkroketjes 5 minuten in de hete olie en laat nadien uitlekken.
Serveer de kroketjes met de verse tartaarsaus.
VOOR DE TARTAARSAUS
1
2
Snipper de bieslook, peterselie, dragon en dille ijn. Snijd de zilveruitjes en augurkjes in ijne stukjes.
Meng de yoghurt en de mayonaise en roer er de kruiden onder, samen met de zilveruitjes en augurkjes.
Breng op smaak met peper en zout.
3 gegrilde rode paprika’s
(bokaal)
1 klein blikje maïs
200 g grof gemalen
Nazareth kaas
2 lente-uitjes
1 rode ui
½ rode chilipeper
1 limoen
Enkele takjes koriander
1 zak nacho’s natuur
Peper
Zout
1
2
3
Verwarm de oven voor op 120°C.
Haal het vlees uit de koelkast en doe een deksel op de pot of sluit de ovenschaal
af met aluminiumfolie. Plaats ongeveer 4 uur in de oven. Het laatste half uur
haal je het deksel van de pot en verhoog je de temperatuur naar 180°C.
Haal het vlees uit de oven en leg op een snijplank. Gebruik twee vorken en trek
het vlees uit mekaar, zodat je hapklare stukjes krijgt.
AFWERKING
1
2
Verwarm de oven voor op 200°C.
3
Pel ondertussen de rode ui en snijd in ijne ringen. Snipper de rode chilipeper en
lente-uitjes ijn. Open het blik maïs en spoel met koud water. Laat uitlekken.
4
Haal de schaal uit de oven en werk af met de maïs, rode chilipeper, lente-ui,
rode ui en koriander.
Neem een grote vuurvaste schaal en stel de schotel samen, laag per laag. Start
met de nacho’s, schep daarop de gesneden rode paprika’s, lepel daarop het vlees
en bestrooi met de gemalen kaas. Zet kort onder de grill zodat de kaas smelt.