PROEF HET SEIZOEN
‘NO WASTE’ ASPERGESOEP
MET VERSE KRUIDEN
P.128
25 MIN + 20 MIN KOOKTIJD GEMAKKELIJK
€€€ 4 PERS.
306
KCAL/
PORT.
631
Vezels: 4 g - Eiwitten: 4 g
KCAL/
PORT.
(kervel, dille, bieslook, waterkers ...
in totaal ± 20 g) in elk bord. Voeg de
aspergeslierten toe en giet er voorzichtig
de soep rond. Dien meteen op.
GEGRILDE ASPERGES
MET GEDROOGDE TOMATEN
EN PARMIGIANO
P.128
15 MIN GEMAKKELIJK €€€ 4 PERS.
224
KCAL/
PORT.
P.128
25 MIN GEMAKKELIJK €€€ 4 PERS.
Vetten: 28 g - Koolhydraten: 9 g
Breek het harde uiteinde van
2 bussels witte asperges en schil ze.
Smelt 40 g boter in een kookpot
en doe er de uiteinden bij. Fruit ze
2 min op een hoog vuur, samen met
1 grote gehakte ui, 1 laurierblaadje
en 2 takjes tijm. Overgiet met
1 l water, voeg 2 verkruimelde
groentebouillonblokjes toe, breng aan
de kook en laat 20 min sudderen. Mix fijn
en filter door een zeef met fijn rooster.
Giet de soep terug in de kookpot, breng
ze aan de kook en dompel er de asperges
in kleine stukjes in (houd 1 ongesneden
asperge apart voor de afwerking). Laat
5 min pruttelen, voeg 20 g boter en
2 dl room toe. Breng verder op smaak.
Snijd de laatste asperge met een
dunschiller in fijne slierten. Schik een
hoopje verse kruiden naar keuze
Vetten: 17 g - Koolhydraten: 9 g
Vetten: 55 g - Koolhydraten: 7 g
ASPERGES, MOUSSELINESAUS
EN GEPOCHEERDE EIEREN
P.128
25 MIN GEMIDDELD €€€ 4 PERS.
327
KCAL/
PORT.
Vetten: 30 g - Koolhydraten: 5 g
Vezels: 2 g - Eiwitten: 9 g
Vezels: 3 g - Eiwitten: 25 g
Verwijder het harde uiteinde van
2 bussels witte asperges, schil ze en
snijd ze in schuine stukken. Houd de
punten apart en dompel de rest in een
kookpot kokend gezouten water. Voeg
de aspergepunten na 3 min toe en laat
nog 2 min koken. Giet de asperges af en
laat ze in ijskoud water schrikken. Houd
de blaadjes van 2 bussels waterkers
apart. Mix het bovenste deel van de
stengels met 2,5 dl slaolie, 4 gehakte
salieblaadjes en 1 geperst klein
teentje knoflook. Kruid met peper,
met zout en voeg naar eigen smaak een
beetje geraspte citroenzeste toe. Schil
1 biocitroen à vif en snijd de partjes
tussen de vliezen uit. Dresseer de borden
met de waterkersblaadjes, de asperges,
de citroenpartjes, 480 g gegrilde
makreelfilets in olijfolie (4 blikjes) en
8 takjes dille. Besprenkel met dressing
en serveer.
Verwijder het harde uiteinde van
2 bussels witte asperges en schil ze.
Kook ze ± 10 min in kokend gezouten
water of stoom ze. Bekleed 4 kleine
kommen met een vierkant stuk
vershoudfolie en smeer ze lichtjes in
met olie. Breek er 4 eieren in en knoop
de hoekjes van de vershoudfolie dicht
tot bundeltjes. Verwarm een kookpot
water tot net onder het kookpunt. Doe
intussen 1 eidooier, 5 cl witte wijn,
2,5 cl witte azijn, peper en zout in
een steelpan. Verwarm ze op een heel
zacht vuurtje, terwijl je voortdurend
klopt in de vorm van een 8 net als een
sabayon. Voeg dan beetje bij beetje en al
kloppend 100 g gesmolten boter toe.
Let erop dat de saus niet kookt! Dompel
de bundeltjes met de eieren in het
warme water en pocheer ze 3 min. Laat
ze meteen in koud water schrikken om
het kookproces te stoppen. Dresseer de
asperges en de saus op warme borden.
Haal de gepocheerde eieren voorzichtig
uit hun bundeltjes en leg ze op de
asperges. Prik elk ei open, kruid met
peper en smul meteen.
ASPERGEKROKETTEN
1 U + 14 U KOELTIJD GEMIDDELD €€€ 6 PERS.
428
KCAL/
PORT.
Vetten: 29 g - Koolhydraten: 32 g
Vezels: 3 g - Eiwitten: 8 g
Vezels: 5 g - Eiwitten: 8 g
Verwarm een grill(pan). Verwijder het
harde uiteinde van 2 bussels witte
asperges en schil ze. Bestrijk ze langs
alle kanten met 3 el olie uit 1 schaaltje
halfgedroogde tomaten met olie
Sud’n’Sol (220 g). Kruid met peper,
en zout en bestrooi met 4 takjes tijm.
Leg de asperges op de hete grill en bak
ze rondom. Snijd de tomaten in kleine
stukjes en rasp 50 g parmigiano. Schik
de gegrilde asperges op borden of op een
dienschotel, bestrooi ze met de stukjes
tomaat, de parmigiano, en besprenkel
ze met een scheutje olie. Serveer als
voorgerecht of als bijgerecht met vis.
28
ASPERGESALADE
MET WATERKERS EN
GEGRILDE MAKREEL
Breek het harde uiteinde van 1 bussel witte asperges en schil ze. Smelt 25 g boter
in een kookpot en voeg de restjes toe. Fruit ze gedurende 2 min op een hoog vuur,
samen met 1 kleine gehakte ui, 1 laurierblaadje en 2 takjes tijm. Overgiet met
5 dl water, voeg 1 verkruimeld groentebouillonblokje toe, breng aan de kook en
laat 20 min sudderen. Mix fijn en filter door een fijne zeef. Je hebt 5 dl nodig (voeg
indien nodig een beetje water toe). Snijd de asperges in kleine blokjes en kook ze
4 min in kokend gezouten water. Giet ze af en laat ze schrikken onder koud water.
Smelt 100 g boter in een kookpot, bestuif met 100 g bloem en meng tot je een lichte
koekjesgeur ruikt. Giet er beetje bij beetje en al kloppend de soep bij.
Laat 2 min op een zacht vuurtje inkoken en haal de pan van het vuur. Roer er een
scheutje citroensap en ½ gehakte bussel bieslook onder. Voeg de uitgelekte
aspergeblokjes toe, meng en breng verder op smaak. Bedek een grote schaal met
bakpapier, verdeel er de bereiding over met een ijsschep (12 stuks), dek af en laat
12 u in de koelkast rusten. Klop 2 eieren met peper en zout. Rol de balletjes in bloem,
haal ze door de losgeklopte eieren en rol ze ten slotte in 100 g paneermeel. Laat
ze minstens 2 u in de koelkast rusten. Bak de kroketjes goudbruin in hete frituurolie
van 180°C. Laat ze op keukenpapier uitlekken en serveer ze met citroenpartjes
en peterselie.