Catalogue SPAR - 01er/04 - 30/04/2021 - EXPIRÉ - page 101

thumbnail - Catalogue SPAR - 01/04/2021 - 30/04/2021.
101 / 109
 
rum Rum in vijf stappen KLEUR ORIGINE Sinds de 17de eeuw zijn de landen uit de Caraïben onlosmakelijk verbonden met rum. Slaven ontdekten toen dat je melasse tot alcohol kon fermenteren en door de vele scheepshandel tussen Europa, Amerika en Afrika, werd rum in geen tijd razend populair. Vroeger kon je rum nog makkelijk indelen volgens de kolonisatoren van het producerende land. Zo maakten onder meer Jamaica, Barbados en Trinidad rum in Engelse stijl. Die werden in batches gedistilleerd via pot stills - beeld je grote koperen kuipen in - en stonden bekend om hun krachtige smaken, zoetigheid en prominente kruiden. Rum in Spaanse stijl - denk aan Cuba, de Dominicaanse Republiek en Guatemala - distilleerden via een continu proces met kolomdestillatie. Beeld je daarbij een lange pilaar met verdiepingen in. Rum in Spaanse stijl kon variëren van licht en soepel tot rond en complex. Experts vinden het misschien wat kort door de bocht, maar ruwweg kan je rum onderverdelen volgens kleur. Witte rum is gewoonlijk jong(er). Gouden rum rijpte kort en bevat mogelijk karamel. Donkere rum rijpte langer en kan ook karamel bevatten. Spiced rum is een blend van (meestal gouden) rum waaraan nog kruiden worden toegevoegd. Zwarte rum is weldegelijk een categorie apart, want die krijgt zijn kleur niet of slechts heel beperkt via rijping op houten vaten. De toevoeging van melasse, karamel of zelfs beide geeft zwarte rum zijn donkere kleur en extra smaak. 1. Persing De sappen worden uit het suikerriet geperst om het bijproduct melasse te creëren. Sommige rum, vooral die in Franse stijl, gebruiken vers suikerrietsap of suikerrietsiroop. 2. Fermentatie Na toevoeging van gist en water vindt de fermentatie plaats. 3. Distillatie Distillatie gebeurt in een pot still (batchproces) of een column still (continu proces). Een pot still geeft hogere alcoholpercentages en meer aroma’s. In praktijk wordt de meeste rum tegenwoordig volgens column still gemaakt, al dan niet geblend met een rum van pot still. In landen als Martinique en Guadeloupe deden ze het nog anders, want de Franse stijl gebruikte geen melasse maar suikerrietsap. Tegenwoordig zet de regio minder de toon. De meeste producenten schakelden over naar kolomdistillatie om een constante kwaliteit te garanderen en massaproductie aan te kunnen. Sommigen voegen daar nog wel een klein deel rum volgens potstillmethode aan toe, wat een unieke, rijkere smaak geeft. 4. Rijping in vaten De rijpingsduur en mate van verkoling van het hout geeft rum zijn rijke kleur en unieke smaak. Veel rum wordt gemaakt in bourbonvaten. 5. Blenden De meeste rumdranken zijn het resultaat van een blend. Producenten verkrijgen zo het juiste smaakprofiel en garanderen een constante kwaliteit en een uniek product. LEEFTIJD EN % In tegenstelling tot bijvoorbeeld whisky, moet de leeftijd van een rum niet vermeld worden. Dat zou ook complex zijn, want het eindproduct is meestal een blend van verschillende rum. De hoeveelheid alcohol is een betere graadmeter om te weten met welke rum je te maken hebt. Gewoonlijk bevat een rum ongeveer 40% alcohol. De straffere varianten zijn Navy Strength (rond de 50%) en overproof (alles wat nog straffer is, vaak 75,5%). Maak je keuze tussen vijf uitstekende rums op p. 103. Ons vakmanschap drink je met verstand 101

Autres catalogues SPAR

Derniers catalogues