Vegetarische maqlouba
4 personen . 1 u
3 grote uien
4 aubergines
3 San Marzanotomaten
1 kleine bloemkool
300 g Boni basmatirijst
1 kaneelstokje
40 g Spar amandelen
40 g Spar pijnboompitten
Boni arachideolie
Boni olijfolie
salsa:
300 g Boni Griekse yoghurt
1 bosje peterselie
1 bosje dille
1 bosje koriander
za’atar
1.
2.
3.
baharat/kruidenmengsel:
½ kl zwarte peper
1 kl kaneelpoeder
1 kl gemalen kruidnagel
1 kl gemalen nootmuskaat
1 kl gemalen kurkuma
1 kl gemberpoeder
extra:
gietijzeren pot 24 cm Ø
Baharat: meng de kruiden in een kommetje.
Overgiet de basmatirijst met koud water en laat weken.
Pel de uien en snij in fijne halve ringen. Verhit een
scheut olijfolie en stoof de uien. Bestrooi met baharat
en veel zout. Laat 15 min op een zacht vuur garen.
4. Snij de aubergines in de lengte in fijne plakken. Snij
de bloemkool in roosjes. Verhit 10 cm arachideolie in
een pot en frituur de aubergineplakken goudbruin.
Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout.
Frituur nu de bloemkoolroosjes goudbruin.
5. Spoel de rijst onder koud stromend water en laat
uitlekken.
6. Snij de tomaat in plakjes en schik ze op de bodem
van de gietijzeren pot, zo voorkom je dat het straks
aanplakt.
7. Bekleed de volledige pot (zijkanten en bodem) met
de aubergineplakken. De plakken mogen elkaar
overlappen. Stort ½ van de uien op de aubergine en
druk tot een laag. Leg daarop ½ van de uitgelekte
rijst, daarboven de bloemkool en eventuele restjes
aubergine.
8. Herhaal met een laag uien, de rest van de rijst en
een kaneelstokje bovenop. Overgiet met 600 ml
water en dek de pot af. Laat op een zacht vuur
20 à 25 min garen.
9. Rooster de amandelen en pijnboompitten in een
droge koekenpan en hak ze grof.
10. Salsa: snij de verse groene kruiden fijn en schep
door de yoghurt, kruid met za’atar en zout.
11. Verwijder het kaneelstokje. Zet een groot bord op
de pot en draai deze in één beweging om.
12. Werk de maqlouba af met de amandelen en pijn
boompitten en serveer met kruidenyoghurt.
52