familiegeheim
Orloffgebraad van Nele
Feest of geen feest, het orloffgebraad van Nele brengt mensen
samen en staat dus regelmatig op het menu. Het recept gaat
drie generaties mee en de geur alleen al wekt onvergetelijke
herinneringen op. Pure nostalgie voor heel de familie.
Waar komt het recept vandaan?
“Mijn oma maakte dit huisbereide
orloffgebraad dikwijls klaar om de
familie samen te brengen. Ze vond dat
ontzettend belangrijk. Dat herinner ik
me nog goed. Mijn oma vond dat ge
rechten die veel bereidingstijd vragen
veel zeggen over de moeite die je voor
elkaar wil doen.”
Wanneer komt het nu op tafel?
“Als er feest is. Net zoals vroeger.
Wanneer ik het klaarmaak, voert het
mij automatisch terug naar de tijd
van toen. Naar de familiemomenten
met mensen die er nu niet meer zijn.
De laatste keer dat ik het klaarmaak
te was met Kerstmis.”
. 1 u 20 min
kalfsvlees:
600 kg Spar kalfsgebraad
2 tenen look
2 takjes tijm
1 takje rozemarijn
2 sjalotten
2 à 3 sneden Spar
gekookte beenham
2 à 3 sneden Spar kaas
Boni olijfolie
klontje Spar boter
kaassaus:
30 g Spar boter
40 g Boni bloem
750 ml Boni melk
200 g Spar gratinmix
3 zwarte peperbollen
nootmuskaat
blaadje laurier
takje peterselie
afwerking:
500 g Spar champignons
Spar boter
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
Breng de melk met de peperbollen,
laurier, peterselie en een mespunt
nootmuskaat op een laag vuur aan
de kook en laat 5 min sudderen. Kruid
met peper en zout. Giet door een
zeef en zet opzij.
Verwarm de oven voor op 120°C.
Kalfsvlees: kruid het kalfsgebraad
met versgemalen zwarte peper en
zeezout.
Pel de sjalotten en snipper fijn.
Verhit wat olijfolie in een pan en
bak het vlees rondom goudbruin.
Voeg een klontje boter, sjalot
snippers, look, tijm en rozemarijn toe.
Leg het vlees in een ovenschaal
en giet het bakvocht, de kruiden,
sjalotsnippers en look erover.
Laat 1 u garen in de voorverwarmde
oven (vlees tot kerntemperatuur
60°C), haal uit de schaal en laat
afkoelen.
Verhoog de oven naar 180°C.
"Neem voldoende tijd om het klaar
te maken én maak genoeg saus,
want dat is de smeuïge smaak
maker. De liefhebbers kunnen er
ook een scheutje vermout aan
toevoegen. Verder kan je dit gerecht
het hele jaar door serveren: met
wintergroenten of een fris slaatje."
Ne le:
“Dit ge re cht brengt
me te rug naar al onze
familie mome nt en.”
Homemade orloffgebraad
4 personen
Wat is het geheim?
9.
10.
11.
12.
13.
14.
Snij het gebraad net niet door in
plakken. Steek telkens een plakje kaas
en sneetje ham ertussen. Schik in de
ovenschaal.
Kaassaus: smelt de boter in een
pan met dikke bodem en roer de
bloem erdoor tot een roux. Giet de
gearomatiseerde melk (stap 1) er
beetje bij beetje bij en blijf stevig
roeren tot een licht gebonden saus.
Laat de kaas erin smelten en voeg
indien nodig nog peper en zout toe.
Giet de kaassaus over het gebraad,
zet nog 5 à 10 min in de oven tot de
plakjes kaas gesmolten zijn.
Afwerking: borstel de champignons
schoon, snij in plakjes en bak ze
goudbruin in hete boter. Kruid met
peper en zout en schep over het
gebraad.
Serveer met kroketjes.
95